Danışmanlık Randevusu Alın:

Pediatrik Diş Hekimliği

Pediatrik Diş Hekimliği

Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği), 0-13 yaş grubu çocukların süt ve daimi dişlerinin sağlıklı olarak korunmasını, çürük, travma, kalıtımsal ve benzeri etkenlerin bu dişlerde oluşturduğu sorunların giderilmesini amaçlayan bir anabilim dalıdır. Pedodonti, bebeklik çağından itibaren çocukların ağız-diş sağlığını ve çene-yüz bölgesi gelişimini takip ve tedavi eden, aynı zamanda koruyucu önlemleri de içine alan diş hekimliği dalıdır. Pedodontistler bu dönemde bebek, çocuk ve gençlerin ağız diş sağlığı gereksinimlerine göre önleyici ve tedavi edici her türlü tedavi ve koruyucu uygulamaları gerçekleştirmektedirler.

  • Ağız-Diş Bakımı ve Beslenme Önerileri
  • Çocuk Protezleri
  • Diş Çekimi
  • Diş Çürüğünden Koruyucu ve Önleyici Uygulamalar;   Fluorid Jeli, Fluorid Verniği, Fissür Örtücü
  • Diş Travmalarının Tedavisi
  • Endodontik Tedaviler (Kanal Tedavileri, Ampütasyonlar)
  • Kötü Ağız Alışkanlıklarını (Parmak Emme, Tırnak Yeme, Dudak Isırma vb.) Durdurmaya Yönelik Tedaviler
  • Süt ve Genç Sürekli Dişlerde Restoratif Tedaviler (Dolgular)
  • Yer Tutucular

Süt Dişleri Neden Önemlidir?

Süt dişleri toplam 20 tanedir. Süt dişlerinin en önemli görevi çocuğun beslenmesini sağlamaktır. Ayrıca konuşmanın düzgün gelişimi de süt dişlerinin varlığına bağlıdır. Süt dişleri, kapladıkları alanı kendilerinin yerine gelecek olan kalıcı diş için korumakta ve kalıcı diş sürerken ona rehberlik yapmaktadırlar. Süt dişi erken çekildiği zaman bu doğal yer tutuculuk fonksiyonu da ortadan kalkmaktadır.

Koruyucu Uygulamalar Nelerdir?

Çocuk diş hekimliğinin birinci amacı, diş sorunlarının oluşmasını engelleyecek  önlemleri almak ve çocukları çürüksüz bir geleceğe yönlendirmektir. Bu amaçla uygulanan işlemlere Koruyucu Diş Hekimliği Uygulamaları denir. Diş çürüğünü önlemeye yönelik koruyucu uygulamalar için de çocuğun ve ailesinin ağız-diş sağlığı ve beslenme konusunda eğitilmesine büyük önem verilmektedir. Koruyucu diş hekimliği uygulamaları arasında yüzeyel flor ve fissür örtücü işlemleri yer almaktadır.

Fissür Örtücüler Ne İşe Yarar?

Daimi dişlerin çiğneyici yüzeylerindeki derin ve çürümeye yatkın fissürleri (olukları) kapatıp, bakterilerin buraya ulaşmasına izin vermeyen ve böylece çürüğü önleyen akışkan bir dolgu maddesidir. Fissür örtücü uygulamaları 6 ayda bir kontrol edilmelidir.

Flor Uygulaması Nedir?

Flor, dişlerin çürümesini önleyen, dişlerin yapısını kuvvetlendiren bir elementtir. Dişler ilk sürdükleri zaman diş minesi tam olarak olgunlaşmadığından yeni sürmüş dişler genellikle çürüğe karşı daha dirençsiz ve çürük oluşumuna yatkındırlar. Flor, diş minesini kuvvetlendirerek dişi asit ataklarına karşı korur ve dolayısıyla diş çürüklerinin oluşmasını önlemeye yardımcı olur. Profesyonel yüzeyel flor uygulaması sadece diş hekimleri tarafından uygulanabilen koruyucu bir yöntemdir. Yüzeyel flor, 6 ayda bir diş hekimi tarafından uygulanmalıdır.

Sıkça Sorulan Sorular

Düzenli  ağız bakımı ve fırçalama yapılmadığında bu mikro film tabakasının üzerinde bakteriler oluşmaya başlar. Eğer bu bakteriler  düzenli  olarak doğru fırçalama ile kaldırılmazsa bir süre sonra ağzın içindeki tükürük bu bakterilerin çoğalmasını fark ederek beyne bildirir.

Diş hekimine  3-6 ay aralıklarla  kontrole gitmelisiniz. Diş hekimliğinde oluşan bir sistem, henüz tedavi görmemiş bir hastalık olan ağrı kesiciyi tedavi etmek için kullanılıyor ve tedavi gören bir insan, bir diş hekimliğindeki ağrı kesiciyi tedavi etmek için kullanılıyor. Aynı zamanda diş eti hastalıkları Hak erken teşhis çok önemlidir

Diş  hekimlerimiz,  diş temizleme  işlemi sırasında ultrasonik ve periodontal aletler kullanır.  Diş  tartarı, bu aletlerin kimliğini sayesinde rahatlatılıp kolay biçimde parçalanır. Daha sonra bunları temizlemek amacıyla hem hava hem de su püskürtülür. Hastalarımızın tükürmesi sonucunda bu parçalar, ağızdan uzaklaştırılır.

Uzmanlara göre diş fırçasının ömrü üç aydır. Sağlıklı dişler ve gülüşler için kesinlikle üç ayda bir diş fırçasının değiştirilmesi gerekir. Bir süre sonra diş fırçanızın kıllarının yanlara doğru ayrılmaya başladığını gözlemleyebilirsiniz. Bu durum diş fırçanızın kullanım ömrünün tamamlandığının en önemli sinyalidir.

Diş fırçalama esnasında veya kendiliğinden başlayan kanamalar dışında diş etinde görülen şişlik, kızarıklık, mavi-morumsu renk değişikliği, diş eti çekilmesi, diş eti büyümesi, dişlerde sallanma veya yer değişikliği, hassasiyet ve kötü ağız kokusu da sıklıkla gözlenen belirtiler arasındadır.

DOKTORUMUZ