Ağız Cerrahisi
Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Bölümünde; ağız içinde yer alan dil, yanak, dudak, tükürük bezleri gibi bütün yumuşak dokuların; diş, çene ve çene eklemlerini kapsayan tüm hastalıkların tanı ve cerrahi tedavileri gerçekleştirilir. Ortognatik cerrahi olarak da bilinen çene cerrahisi, sadece ortodonti aracılığıyla çözülemeyen problemlerde iyi bir seçenektir. Operasyonun türüne ve hasta özelliklerine göre planlanmış olan cerrahi prosedürler; lokal anestezi, sedasyon ya da genel anestezi altında uygulanabilir.
Ağız Diş ve Çene Cerrahi Nedir?
Oral ve maksillofasiyal cerrahi olarak da isimlendirilen ağız, diş ve çene cerrahisi, yüksek eğitimli bir diş cerrahı tarafından gerçekleştirilen operasyonlardır. Yüz, çene ve ağızla ilgili hastalıkların tedavisi, yaralanmaların veya kusurların düzeltilmesi bu birimde yapılan işlemlerdir. Çene ameliyatları, büyüme durduktan sonra yapılması uygun operasyonlardandır. Diş tedavilerine bedensel veya zihinsel engeli nedeniyle uyum gösteremeyen, diş doktoru ya da operasyon korkusu olan, sağlıklı iletişim kurulamayan hastaların tedavileri genellikle genel anestezi altında, ameliyathane koşullarında uygulanan hizmetler arasındadır. Maksillofasiyal cerrahi uygulamaları arasında şunlar sayılabilir:
- Yarık damak-dudak gibi yüzü içeren bir yaralanmayı ya da doğuştan var olan bir durumu düzeltmek,
- Dişlerin daha fazla aşınmasını ve yıpranmasını, dolayısıyla ilerleyen dönemde diş kayıplarını önlemek,
- Isırma, çiğneme ve yutma gibi aktiviteleri kolaylaştırmak,
- Ağızdan nefes alma ve obstrüktif uyku apnesi gibi solunum problemlerini gidermek
Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Kapsamında Hangi Hizmetler Verilir?
Ağız Diş ve Çene Cerrahisi klinik uygulamaları çok çeşitli konuları barındıran bir disiplinler yapıdır. Bölümümüzde ağız diş ve çene cerrahisi kapsamında verilen hizmetler şunlardır:
- 20’lik diş problemleriyle ilişkili olan ya da olmayan dişlerin çekilmesi,
- Gömülü kalmış dişlerin çekilmesi,
- Normal dişlerin cerrahi ya da cerrahi dışı çekilmesi,
- Diş implant uygulamaları ve yanında gerekli görüldüğünde sinüs lifting (sinüs yükseltilmesi), greft (kemik tozu-otojen blok greftler) uygulamaları,
- Protez uygulaması öncesinde ağızda bulunan sert ve yumuşak her iki dokuda cerrahi düzeltme işlemleri,
- Ağız içerisinde yer alan hem yumuşak (dil, yanak, dudak, tükürük bezleri gibi), hem de sert dokularda (dişler, kemikler) gelişen tümöral ya da kistik oluşumların tanı ve tedavisi,
- Çene, diş ve yüz bölgesinde gelişen enfeksiyonların tedavileri,
- Çene ve dişlerde oluşan kırıkların tedavisi,
- Temporomandibular eklem (Çene eklemi) hastalıklarının tedavileri,
- Temporomandibuler eklem ile birlikte çene kemiği kırıklarının cerrahi tedavisi,
- Çene kemikleri ve etrafındaki yumuşak doku defektlerinin giderilmesi ve implant operasyonu
Ağız Diş ve Çene Uygulamaları Nelerdir?
Ağız diş ve çene cerrahisi kapsamlı uygulama alanlarını içermekte ve hem medikal hem de kozmetik problemlerin çözülmesine olanak sağlamaktadır. Bu uygulamalardan bir kısmı aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- İmplant (Çene-yüz, dental)
- Diş Çekimi
- Gömülü Diş Çekimi
- Sinüs Lifting (Sinüs Yükseltme)
- Çene cerrahisi kapsamında Genioplasti, Maksiller Osteotomi, Mandibuler Osteotomi, Bimaksiller Osteotomi
- Temporomandibuler eklem (Çene eklemi) cerrahisi kapsamında Artrosentez, Artroskopi, Açık Eklem Cerrahisi
- Kist ya da Tümör Rezeksiyonları
Sıkça Sorulan Sorular
Düzenli Diş Temizliği Gerekli Midir?
Düzenli ağız bakımı ve fırçalama yapılmadığında bu mikro film tabakasının üzerinde bakteriler oluşmaya başlar. Eğer bu bakteriler düzenli olarak doğru fırçalama ile kaldırılmazsa bir süre sonra ağzın içindeki tükürük bu bakterilerin çoğalmasını fark ederek beyne bildirir.
Dişlerimde İyi Hissetsem Bile Diş Hekimine Görünmem Gerekir Mi?
Diş hekimine 3-6 ay aralıklarla kontrole gitmelisiniz. Dişlerinizde oluşabilecek çürükleri henüz ağrı yapmadan kanal tedavisi ve çekim gibi ileri tedavilere yönelmeden basit koruyucu dolgularla korunabilir. Aynı zamanda diş eti hastalıkları açısından erken teşhis çok önemlidir
SAFA DİŞ'de Diş Temizliği Nasıldır?
Diş hekimlerimiz, diş temizleme işlemi sırasında ultrasonik ve periodontal aletler kullanır. Diş tartarı, bu aletlerin titreşimi sayesinde gevşetilip kolay biçimde parçalanır. Daha sonra bunları temizlemek amacıyla hem hava hem de su püskürtülür. Hastalarımızın tükürmesi sonucunda bu parçalar, ağızdan uzaklaştırılır.
Diş Fırçamı Ne Zaman Değiştirmeliyim?
Uzmanlara göre diş fırçasının ömrü üç aydır. Sağlıklı dişler ve gülüşler için kesinlikle üç ayda bir diş fırçasının değiştirilmesi gerekir. Bir süre sonra diş fırçanızın kıllarının yanlara doğru ayrılmaya başladığını gözlemleyebilirsiniz. Bu durum diş fırçanızın kullanım ömrünün tamamlandığının en önemli sinyalidir.
Diş Eti Hastalığım Olduğunu Nasıl Anlarım?
Diş fırçalama esnasında veya kendiliğinden başlayan kanamalar dışında diş etinde görülen şişlik, kızarıklık, mavi-morumsu renk değişikliği, diş eti çekilmesi, diş eti büyümesi, dişlerde sallanma veya yer değişikliği, hassasiyet ve kötü ağız kokusu da sıklıkla gözlenen belirtiler arasındadır.